De historie

De historie van het Wadvissersgilde
De schippers van het Wadvissersgilde zijn afkomstig uit de visserij. Als jonge mannen zijn ze vanuit de lagere of middelbare school naar zee gegaan. Dat lijkt nu raar en onmogelijk, maar toen was het in hun wereld vrij normaal. Twee van de gildebroeders zijn begonnen op de Noordzee in de tong en scholvisserij en garnalen. Eén begon er als palingvisser. In hun loopbaan als visser zijn ze ook veranderd van schip en visserij. Ze hebben dan ook op haring gevist bij Engeland, kabeljauw bij Denemarken, tong en schol op de Noordzee en op het wad op kokkels, paling, spiering, harders et cetera. Doordat dit allemaal is beleefd hebben zij dan ook een geheel eigen kijk op de zee en het zeeleven gekregen.

Vanaf de jaren ’80/ ’90 varen ze met groepen op het wad. Eerst sportvissen, toen de vangsten nog goed waren met de hengel. In 2001 is het Wadvissersgilde opgericht. Vanaf dat moment verzorgen ze unieke wadexcursies, een ongelofelijk mooie ommekeer in hun leven. Het gaat nu niet meer om de hoeveelheid vis, maar de gildebroeders willen de mensen bewust maken van de schoonheid van het Wad en het IJsselmeer. Maar ook kennis en ervaringen delen met anderen die werkzaam zijn met de Wadden en de natuur en daarbij ook vooral hun ervaringen en kennis overdragen aan een jongere generatie. Een uitbreiding naar andere havens van het totale Wad in Nederland, Duitsland en Denemarken behoort ook tot de doelstelling.

De gildebroeders van het Wadvissersgilde hebben verschillende arrangementen om een zo breed mogelijk publiek te kunnen bedienen.

Reacties zijn gesloten.