Onze visie

Visie van het Wadvissersgilde
Het Wadvissersgilde is begin deze eeuw opgericht door een groep ervaren vissersmannen die gezamenlijk het belang en de mogelijkheden van hun werkgebied wilden versterken. Sindsdien verzorgen deze gildebroeders informatieve en boeiende excursies op de Waddenzee, waarbij de kwetsbaarheid en schoonheid van de Waddenzee centraal staat.

De visie van het Wadvissersgilde is: “mensen bewust maken van de schoonheid van de Waddenzee”. Dagelijks komen zij met speciaal uitgeruste schepen in hun excursiegebied en kennen elke stroom, zandbank en beweging als geen ander. Gasten aan boord worden op een unieke wijze geïnformeerd over het leven boven en onder de waterlijn. De gildebroeders vertellen op basis van hun jarenlange ervaringen hoe het waddengebied is veranderd in de afgelopen tijd, zowel negatief als positief. Op een luchtige manier worden de gasten gewezen op gedrag van vogels bij weersveranderingen, maar ook op de groei van vis en schelpdieren. Iedere dag is anders op het Wad, maar de ondertoon is duidelijk; dit is een uniek natuurgebied dat voor de toekomst moet worden behouden.

De schepen van het Wadvissersgilde zijn speciaal gebouwd voor het verzorgen van indrukwekkende excursies. Er is extra aandacht is gegeven aan de veiligheid van de gasten aan boord, zonder dat dit een belemmering vormt voor de excursies zelf. Het sleepnet is op de spiegel van het schip geplaatst (achterop), zodat er geen sprake is van kabels op het dek. Met dit speciaal ontwikkelde sleepnet wordt gevist op allerlei zeedieren, zodanig dat de zeebodem niet ernstig wordt verstoord en het zeeleven op diervriendelijke manier aan boord wordt gebracht. Hierna kunnen de dieren door de gasten aan boord worden bewonderd in grote waterbakken en nadien worden ze weer teruggedaan in zee.

Een wadexcursie op een zandbank is een specialiteit van het Wadvissersgilde, deze Wadbeleving biedt de bezoekers een ongekende ervaring.
De respectvolle werkwijze van het Wadvissersgilde heeft geresulteerd in meer begrip voor bescherming van dit kwetsbare natuurgebied.

Het Wadvissersgilde bestaat op dit moment uit vier gildebroeders, in Den Oever (Wieringen) en Nes (Ameland).

Den Oever (westelijk Waddengebied):
Jan Rotgans, WR130 ‘Johanna II’
Jan Heijligenberg, WR 70 ‘Neptunus’

Ameland (oostelijk Waddengebied)
Ab en Richard Kiewied, WL35 ‘Brakzand’

Gezamenlijk doel is bewustwording van de schoonheid van het Wad. Het is zeer belangrijk dat kennis en ervaring worden gedeeld met anderen die werkzaam zijn op de Waddenzee. Er bestaat al goede kennisuitwisseling met de Waddenvereniging, Waddenacademie, Ecomare en Staatsbosbeheer, maar hoog in het vaandel staat de nieuwe generatie gildebroeders.

De huidige gildebroeders willen hun kennis, ervaring en mogelijkheden graag over kunnen dragen, zodat ook in de toekomst het belang van de Waddenzee kan worden aangetoond.

Reacties zijn gesloten.