Mosselvloot

31 mei | Als wij terug uit het Amsteldiep naar Den Oever gaan, moeten we eerst noord opvaren. Je kijkt dan naar de kust van Texel en Hoge Berg. Wat je dan ziet zijn soms garnalenschepen die daar liggen te vissen, bruine vloot en af en toe een tanker. De laatste week zagen we een vlootje mosselschepen aan het zaadvissen. Er schijnt behoorlijk mosselzaad te leggen op het wad en dat is al jaren niet meer voorgekomen. Zo’n 5 tot 7 jaar terug was dit een vertrouwd beeld op het wad, tientallen mosselschepen uit Zeeland die volop op mosselzaad konden vissen.
Vroeger vingen we met de hengel goed vis op die mosselbanken en voor de paling-kubben was het ook een goede stek, er zat namelijk veel vreterij in dat mosselzaad . Spannend wat er nu gaat gebeuren met de vis- en palingbestanden op het wad. De visserijen en de natuur zullen gerust wel veranderen, maar welke kant het op gaat weet gelukkig niemand. Op de Zuidwal is ook mosselzaad gevallen, het lijkt er op dat dit halfwaszaad is dat daar naar toe is gewaaid met de noordenwind.
Als je een mosseltje met de hand raapt zit er absoluut geen zand in (dat schijnt met de stress te maken te hebben). Van de buitenkant afspoelen, even in een hete koekenpan leggen zonder water en andere zooi. Deksel er op en als hij open gaat, eten. Dan proef je echt hoe een mossel smaakt!

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.