Bruinvis

15 juni – Afgelopen week werden we getipt door een schip van het NIOS Texel dat er een bruinvis in het Amsteldiep zwom. Wij liepen op dat moment op het Wad om oesters te rapen en een excursie te geven. In deze excursie laten we zien wie nou eigenlijk het snelst een zeepier opeet. Als we een paar pieren gestoken hebben lopen we als het uitkomt naar een geul die de waddenplaat inloopt. Dan vertellen we hoe die geul (of zoals wij het noemen glisje) vroeger genoemd werd, dit glisje heet namelijk ‘het gat van Kees Duunker’. Vervolgens gooien we de pier een paar meter voor ons uit in het water. De oude klanten van vroeger denken dat de pier door krabben wordt opgegeten, maar negen van de tien keer zijn het de grondels of dikkopjes die de pier aan flarden scheuren en opeten.
Deze keer was het raak, met tientallen kwamen de dikkoppies op de pier af en in een ommezien was hij opgevreten. Van Ecomare kregen we de kennis dat bruinvisjes ook veel dikkopjes eten, met de kleine snuit die ze hebben is het voor hun mooi voedsel.
Wij hebben de bruinvis kunnen spotten in het Amsteldiep, wij speelden een beetje met hem. Varend om hem heen met z’n allen kijken en hopen dat hij nog even uit het water komt… of misschien deed hij dat wel met ons?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.