Kleine gaatjes

27 april | Een week terug, dat het water nog maar 2 à 3 graden was, gingen we de Zuidwal op om te kijken naar kokkeltjes en eventueel mosselen en pieren. Wij moeten toch een beetje weten of er wat te vertellen is, dus dan maar even een proefvaartje.
In het verleden lagen er recht voor de doorvaart van het Amsteldiep kleine scheermesjes (dat is eigenlijk een soort mossel, maar dan het model van een scheermes). Dat is een mooi gezicht, want als je die uit de grond spit en je wacht even dan gaan ze recht op staan en wroeten zich weer de grond in. Dit schouwspel duurt nog geen 10 seconden! Die kleine scheermesjes ken je vinden als je op het wad loopt en je ziet allemaal kleine gaatjes in de grond. Net groter als een speldenprik en als je er naast of er bij gaat staan worden de gaatjes wat groter. Waarschijnlijk krijgen ze het dan een beetje benauwd met een ruime 100 kilo.
Nu zagen we ongeveer dezelfde gaatjes en waren verheugd dat er weer scheermesjes waren. Even in de grond kijken hoe klein ze zijn, maar er was niets te zien. Nog even op een paar andere plekken gekeken en in de grond gewroet, maar met het blote oog was er geen leven te zien. Maar die gaatjes komen er niet zo maar! Een dag later liepen we er met gasten, het eerste zonnetje scheen na die kou. Er lag een groene waas op de waddenplaat waar we gister niets konden zien. Onder elk gaatje lag nu een zaadzakje, een soort ballonnetje van een centimeter gevuld met zaad. Dit zaad kan zijn van zagers, of zeepieren zoals ze ons dat verteld hebben. Mooi om te beleven.
Het aantal bruinvissen neemt de laatste dagen toe, in de sluiskom spotten we er van de week 10 stuks.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.