De zee en het Schor

20 april | Het Wadvissersgilde heeft een project samen met Landschapzorgs Wieringen, Staatsbosbeheer en gemeente Hollands Kroon. Dit project gaat over het beheer en gebruik van het Schor wat achter Den Oever ligt. Wij mogen daar proefexcursies geven en moeten dan met de andere partners bekijken of er verstoring is en hoe de natuur er op reageert. Buiten dat we het Schor laten zien, willen we ook verder het Wad op en een trekje met het sleepnet maken om onze gasten een totaalbeeld te geven wat er allemaal op en in zee te zien en te vinden is.
Onze gewone vaarten vinden we nog steeds mooi en onvoorspelbaar, maar het Schor is voor ons (ook na een jaar) nog steeds een verrijking van onze beleving van de Wadden. Het mooie kom je pas te zien als je meer kennis van buitenaf krijgt, omdat je gewoon niet weet wat er allemaal is. Je moet er de tijd voor nemen om het te kunnen waarnemen en die tijd nemen we er nu voor.
Dinsdag jongstleden hebben we de tocht aan de Waddenvereniging mogen presenteren. Wat wij mooi en interessant vinden is hun specifieke kennis(het zijn allemaal bijna biologen), maar zij vinden onze verhalen van vroeger en hoe wij in dat gebied ons brood verdiend hebben mooi. Dat is een mooi proces om mee te maken. Wij hebben onder andere verteld over de tijd van de palingvisserij en het idiote verhaal dat naar de volle maan toe de palingvangst afzakt tot bijna niets, na de maanwissel trekt de vangst weer aan. Dat blijf voor ons ook een mysterie.
Een mevrouw (Agnes) van de Waddenvereniging vertelde een mooi verhaal over macrobiotisch tuinieren wat mooi aansloot op het palingverhaal namelijk: “Ik leerde ongeveer 35 jaar geleden bij macrobiotisch tuinieren: bollen, die moeten omhoog en dan plant je die bij wassende maan vanwege het licht. Knollen: die moeten wortelen, die gaan de diepte in en die plant je bij afnemende maan vanwege de duisternis.”
Dit zijn voor ons cadeautjes van verhalen die een mooie toevoeging zijn op onze beleving van de natuur.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.