Pieterman

18 mei |In de jaren 90 was er veel bot te vangen. Als wij met de klanten met een sleepnetje gingen vissen konden de klanten bijna zelf aangeven hoeveel vis ze wilden meenemen. Trekjes van 200 tot 300 kilo waren geen uitzondering. Nou lijkt dat bijna onmogelijk, maar als je dat een week doet is het de gewoonste zaak van de wereld.
Wij kregen toen evengoed wanklanken van onze gasten: “kunnen jullie alleen maar bot vangen?” Als schipper kreeg je daar behoorlijk de pest over in. Wij noemen dat: “deer krieg je tog een hangzak van”.
Vis vangen om mee te nemen is er niet meer, maar ons werk is nog nooit zo interessant geweest als nu, wij vangen met een pelagisch netje (dat is een net wat geen bodem raakt) de meest bijzondere visjes zoals slakdolfjes, snotdolfjes, zeenaaldjes, zandspiering en ansjovis. Deze week hadden we een pieterman, in het gebied rond Wieringen is het de eerste keer dat wij hem hier vangen.
Weer een stapje terug in de jaren 90, als we dan een groepje Belgen aan boord hadden die uiteindelijk kwamen voor de vis, kregen we ook wel eens de vraag: “vangen jullie ook pietermannen?” Dit waren geestdodende tochten want ze wilden alleen maar met het sleepnet vissen en vis schoonmaken, “kuizen” zoals ze dat noemden. Als je dan als schipper al 20 keer heen en weer langs de afsluitdijk gevaren was met het sleepnetje werd je behoorlijk melig (hangzak) en gaf je als antwoord: “nee, pietermannen vangen we alleen begin december”.
Deze pieterman van afgelopen weekeind is weer teruggezet, maar bij het overboord gooien werd hij opgevreten door een kokker (meeuw).

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.